Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 30 iunie 2010

Teme tehnice partea IV - Ingrijire interior auto.

Interiorul unui autoturism este uneori mai important decat exteriorul masinii,din punct de vedere igienic sau din punctul de vedere al confortului. Conform studiilor sociologice,o persoana obisnuita petrece minim 600 de ore anual in propriul autoturism,fapt extrem de important pentru confortul personal,psihic si fizic.Volanul,schimbatorul de viteze,pedalele,mocheta si tapiteria scaunelor sunt adevarati magneti pentru microbii si parazitii din mediul inconjurator,ce pot afecta sanatatea pasagerilor.
Tocmai de aceea, un tratament sau doua de detailing interior,oferite anual autoturismului,sunt imperios necesare pentru intretinerea interiorului si sanatatea dumneavoastra.
Iata in continuare, va prezint pasii necesari realizarii unei curatiri ca la carte a interiorului autoturismului dumneavoastra.

Aspirarea
Aspirarea mochetei se face cu ajutorul unui aspirator de mare putere ce scoate praful si murdaria din mocheta.Un alt proces al curatarii prealabile samponarii este folosirea pistolului de aer cu care se sufla in prealabil gratarele, cusaturile, imbinarile si spatiile inguste..

Samponarea si curatarea suprafetelor textile
Ulterior aspirarii, se realizeaza o samponare generala a intregului habitaclu. Este vorba de mocheta, de partile textile ale tapiteriei , de suprafetele de vinil si panourile usilor.
Samponarea se face folosind o masina rotativa cu perii din plastic de doua dimensiuni pentru inaltimea parului sau manual cu diferite perii si cu un sampon spumant. Fiind vorba de un proces profesionist de detailing,sampoanele folosite sunt atent alese in functie de textura tapiteriei,pentru a nu ataca fibra sau scamosarea ei.

Extractie/limpezire
In acest proces se foloseste un aspirator special,de putere,prevazut cu un incalzitor de apa in linie. Apa fierbinte este pulverizata pe suprafata si apoi aspirata impreuna cu spuma samponului. In cazul in care interiorul nu este foarte murdar, se foloseste extractorul si un sampon specific cu spumare redusa.
Clatirea este importanta deoarece, fara ea, resturile de sampon uscat vor deveni adevarate pete de murdarie. Un astfel de aspirator, care il folosim pentru uz casnic se comercializeaza in magazinele de specialitate iar costul lui nu este deloc exagerat si chiar merita achizitionat, mai ales ca il putem folosi si in propria locuinta.

Uscare
Dupa samponarea si clatirea interiorului,se pot folosi aeroterme speciale pentru uscarea rapida si fara risc a tapiteriei.Pe langa confortul si timpul castigat de uscarea fortata si in conditii perfecte a interiorului,aceasta permite utilizarea protectorilor textili si se evita dezvoltarea mucegaiului si a mirosurilor neplacute.

Aplicarea de protectie textila si dressing de interior
Tapiteria textila, mocheta si plafonul se trateaza, dupa uscare, cu un protector textil special. Acesti protectori sunt niste produse care formeaza o pelicula subtire la suprafata materialului, lasandu-l in acelasi timp sa respire.
Pelicula confera un anumit grad de impermeabilitate materialului, protejandu-l si conferindu-i o rezistenta deosebita la murdarire
.

Tratamentul tapiteriei din piele
Pentru a-si pastra aspectul si calitatile, finisajele din piele necesita o ingrijire deosebita care are rolul de a preveni deshidratarea.
Pielea deshidratata isi pierde elasticitatea, se intareste si devine casanta. Rezultatul: rosaturi premature si crapaturi care dau un aspect de uzat si vechi.
Tratamentul pielii se face in doi pasi:
Curatarea cu un sampon special cu pH-ul echilibrat in asa fel incat sa nu atace pielea si
Folosirea unui balsam special proiectat care intra rapid in piele redandu-i elasticitatea si moliciunea.

Ultimul proces al detailing-ului interior este stergerea si eliminarea prafului de pe bord si din fantele de aerisire.Pentru acest proces folosim periute speciale ce nu zgarie grilajele din plastic si care elimina in totalitate praful si murdaria.
Dupa curatire, se aplica un dressing care va proteja suprafata bordului. Atentie! Este de evitat sa utilizam produse care contin silicon! Acestia in timp fac mai mult rau decat bine, siliconul ducand la imbatranirea prematura a materialului si la craparea acestuia.
Cu un interior mai mult decat curat, va doresc drum bun!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu