Faceți căutări pe acest blog

marți, 15 iunie 2010

Teme tehnice, partea I - Cum stim ca ceara aplicata s-a uscat?



...si este tocmai timpul pentru buffing?
Stimati prieteni, incepem de azi sa discutam cateva din tehnicile de detailing cele mai importante pe care trebuie sa le cunoasca oricare dintre profesionisti sau amatori;

Dar, înainte de răspuns, să aruncăm o privire la procesul de ceruire în sine. Cea mai frecventa greseala in aplicarea de ceara este atunci când aplica prea multa cantitate, şi apoi curata prea rapid. O mare parte din care provine aceasta procedura este de la tehnica "old school" aplicare de multa ceară pasta cu continut ridicat de Carnauba. In zilele noastre, aceasta ceară ar putea fi o adevarata povara de a fi utilizata in acest fel pentru că în cazul în care ai procedat asa, lasata sa se usuce aceasta ar putea fi foarte dificil de sters. Şi aplicarea intr-un strat mai gros ar face si mai dificila operatiunea de buffing. Si, cum am spus, cei mai mulţi oameni au tendinţa de a aplica ceara in cantitate mare, in strat gros.

Deci, ideal este o aplicare intr-un strat foarte fin, uniform pe toata suprafata caroseriei. Indiferent dacă se aplică ceară cu un aplicator de mana sau cu o masina , stratul trebuie dat uniform si cat mai subtire. Utilizarea in cantitate mare va produce mai mult deseu, prelungeşte procesul de uscare, si ştergerea o face mai dificilă. Aceasta este o pierdere de vreme si risipa de energie si material.

Ceruirea nu trebuie sa fie o activitate obositoare.

Aplicarea unui strat subţire de ceară pe o suprafaţă bine pregătită exact ce se recomanda pentru o corecta aplicare de protectie. Curatarea se va face fara efort suplimentar. O stergere rapida cu o laveta MF, este tot ce trebuie.

Iata un exemplu; priviti la a doua fotografie fotografie de sus; - pe partea stanga este un strat subţire de ceară, pe dreapta este un strat gros de ceara exact aceiasi marca de produs. Uff cata cantitate aplicata...prea mult...mult prea mult. Sa nu nu vă arate masina ca partea din dreapta a acestui panou de testare cand veti aplica ceara.



Dupa ce ati aplicat un strat subţire de ceară în mod corespunzător, lasati sa se usuce. Da, puteţi acoperi toate suprafetele vopsite şi apoi să aşteptati 15 - 20 minute înainte de a face testul de uscare. În cazul în care vremea este caldă şi uscată, in lunile de vara, poate ca ceara se va usca mult mai rapid decat in acest interval de timp. Dacă este răcoros şi umed, ca in lunile de primavara sau toamna, poate dura un pic mai mult să se usuce. De asemenea, unele tipuri de ceară pot sa se usuce mai repede decât altele. Nu sunt prea multe variabile implicate pentru a oferi un cadru exact de timp, asa ca foloseste testul Swipe in avantajul tau. Şi iată cum:


Folosind degetul aratator, apasati si treceti cu el peste suprafata ceruita. In acest moment, ceara trebuie sa se curete pe suprafata de trecere a degetului, nelasand urme uleioase, ramanand vopseaua caroseriei in acea zona, curata. În cazul în care suprafata pe care am sters cu degetul a ramas uleioasa sau raman inca urme de ceara pe vopsea, înseamnă că ceara nu este încă uscată. În cazul în care urma degetului a lasat o suprafata clară şi lucioasă, atunci stii ca ceara este uscată şi poti începe stergerea completa a suprafetelor testate. Priviti la prima imagine de sus; puteţi vedea două tipuri de urme de test. Una pe partea de jos este vizibil uleioasa si brazdata - acesta a fost făcut doar la câteva minute după aplicare a cerii. O alta urma pe partea de sus este clara şi uscata - a fost făcuta la aproximativ 15 minute mai târziu. Acesta este aspectul pe care vei merge -este indicatorul ca ceara este acum complet uscată şi se va şterge cu uşurinţă folosind o laveta dedicata.

(prima fotografie de sus)

Asa cum spuneam, ceruirea nu trebuie sa devina un proces obositor, din contra, o aplicare corecta si un timp adecvat de uscare, va face aceasta operatiune, chiar foarte placuta!
Succes!

2 comentarii:

  1. Un alt aspect important este tipul cerii:
    -lichida: cel ma usor de aplicat si de sters
    -pasta: un pic mai greu de aplicat in strat subtire, foarte usor de sters.
    -solida: foarte usor de aplicat in strat subtire, mai greu de sters
    In rest un post foarte bun Cristi! Tine-o tot asa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte utile remarcile, Eugen, si multumesc pentru incurajare! Sper sa fie de folos si acest blog, care se doreste a fi fratele cel mic al forumului "detailing-club.ro"

    RăspundețiȘtergere